top of page
  • M. Casas

Solsona inaugura diumenge un espai dedicat al dol perinatal

Les famílies que ho sol·licitin poden participar en el monument amb un estel personalitzat


Els dols gestacionals, perinatals i neonatals sovint són aombrats pel silenci i la falta de reconeixement. A fi d'acompanyar-los i, alhora, donar-los visibilitat, l'Ajuntament de Solsona crea un espai al cementiri per a les famílies que han perdut un infant durant l'embaràs o en néixer. S'inaugurarà aquest diumenge a dos quarts d'una del migdia al cementiri amb la participació de l'alcaldessa, Judit Gisbert; l'exalcalde David Rodríguez; Ester Vila, com a mare; l'artista Anna Terricabras, "Volianna"; el Servei d'Acompanyament al Dol de Solsona, l'Associació Little Stars, el Petit Ballet Solsoní i l'Escola Municipal de Música.


Al sector sud del cementiri municipal, enmig d'un bosquet de xiprers, s'hi instal•la un monument circular dissenyat per Volianna que evoca el firmament amb la Via Làctia. Es tracta d'un cel d' 1,80 metres de diàmetre pintat amb pintura acrílica envernissada i amb detalls esmaltats en una fusta tropical assentada sobre una peanya de pedra. La pintura serà protegida per un vidre a la part superior i una planxa d'acer inoxidable a sota i les vores. El monument es completa amb dos bancs de pedra al voltant.

Una estrella per infant Les families que hagin viscut el dificil tràngol que suposa la mort d'un fill durant l'embaràs o en néixer podran demanar a l'Ajuntament el seu racó en aquest espai sol·licitant un petit estel metàl·lic daurat que es pot personalitzar amb un nom i una data gravats -o el breu text que desitgin-, i que posteriorment s'hi enganxarà de forma permanent. Cada estrella simbolitzarà un infant. Aixi, "aquest punt es convertirà en un espai de reconeixement, record i Vida", tal com expliquen fonts municipals.El condicionament d'un indret per al dol perinatal és una iniciativa de les regidories dels Serveis Funeraris i Urbanisme que ha tingut l'assessorament del Servei d'Acompanyament al Dol de Solsona i la col·laboració de l'Associaci6 Little Stars, que impulsa la creació d'aquesta mena d'espais a la Catalunya Central. Des del Servei d'Acompanyament al Dol es considera que "pot ser reconfortant que les persones que han viscut aquesta experiéncia puguin trobar-se amb altres que han passat el mateix". Aixi mateix, "es vol posar consciéncia al record, en l'experiéncia que ajuda a donar un sentit a la pérdua i a reconéixer-la". De fet, la idea és "donar un Iloc a la Vida que no va poder ser, pero que si que va existir".


Font: Gabinet de Comunicació i Protocol, Ajuntament de Solsona

14 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page